Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України ініціювало спрощення отримання дозвільних документів малим виробникам спиртних напоїв. Асоціація Крафтових Дистиляторів України разом з Мінекономіки працювала над створенням  відповідного законопроекту з січня цього року, –  розповіла Катерина Лавренова, голова АКДУ, яка входить до Агро-Продовольчої Ради, пише agronews.ua.

«Ми надали Міністерству всі наші пропозиції: як це краще зробити, які умови будуть ідеальними для крафтовиків, і вже в тандемі з Мінекономіки цей проект був зроблений. Я і вся Асоціація дуже вдячні Міністерству за активну допомогу, особливо заступниці директора департаменту аграрної політики Людмилі Хомічак.  Звісно, це ще не повна перемога.  Давайте будемо реалістами: поки це лише перший крок, але дуже вдалий. На черзі ще розгляд законопроекту в Парламенті, але ми сповнені оптимізму».

Законопроект серед іншого передбачає: віднесення до малих виробників дистилятів тих суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво спиртних напоїв з дистилятів власного виробництва та обсяг реалізації готових напоїв у яких не перевищує 10 тис декалітрів на рік; встановлення вимоги до матеріально-технічної бази малих виробників дистилятів та контролю за дотриманням встановлених вимог; надання права суб’єктам господарювання, які отримали ліцензію на виробництво дистилятів здійснювати продаж своєї продукції.

142d07f0-9ec7-4f77-8bb7-5a4d236c29b4

Законодавство для малих виробників міцних напоїв  назріло давно, вважає Лавренова. Адже головна проблема в тому, що крафтовим підприємствам галузі в Україні просто відрізали змогу щось виготовляти:

«Наше законодавство було зроблене для великих підприємств, тож малі – змушені були піти в тінь. А здоровий розвиток ринку – це співіснування великого і малого бізнесу, як це працює в США та Європі. Типова українська проблема – всі преференції віддали великим виробникам. Висока вартість оптової ліцензії, дуже складні і корумповані умови атестації і ліцензування виробництва не дають змогу працювати малому бізнесу. На кожному відрізку шляху потрібно з кимось «домовлятися». Це потрібно припинити».

На загал, від ухвалення законопроекту виграють усі: малі підприємства матимуть змогу працювати, підніметься внутрішній ринок, будуть нові робочі місця, платитимуться податки. Але головне: крафтові виробники – ті, хто здатні створити напої, які будуть ідентифікатором України на міжнародному ринку.

«Зрештою давно час почати виготовляти в цій країні щось справді гідне, тут є всі необхідні ресурси, а ми досі споживаємо імпортне. Ми бачимо підтримку, ми будемо боротись, бо процес вже йде і його буде важко спинити», – підсумовує Катерина Лавренова.

Нещодавно АКДУ долучилась до Агро-Провольчої Ради і стала 17-тим її учасником. Відтепер АПР та АКДУ спільно допомагатимуть формувати правила, умови і закони ринку крафтових спиртних напоїв в Україні, допомагати з юридичним захистом, ліцензуванням і підтримкою малих і середніх виробників.

Нагадаємо, у Києві відбувся Всеукраїнський форум-виставка «Міцний Крафт 2020»– Craft Ukrainian Distillers& Vendor. Його за партнерства Агро-Продовольчої Ради проводила Асоціація Крафтових Дистиляторів України.

Agrorpom.icu NEWS

Заказать звонок
+
Жду звонка!